Download Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi. Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi. Click the start the download. DOWNLOAD PDF. Report this file. Description. su Apijan i Flor okarakterisali ustanak kao građanski rat u kome su robovi imali za S obzirom na veliko učešće Rima u osvajačkim ratovima u toku 1. i 2. veka pre . Dva najrazumljivija istoričara ovog ustanka, Apijan i Plutarh, daju detaljne . Saveznički rat, također poznat kaoItalijanski rat, Rat Saveznika ili Marsijski Marucini, Picentini, Frentini i Hirpini (Apijan pominje i Pompejane, Venusine, Apulce i Lukane). U to vreme u Rimu je buknuo građanski rat između Marija i Sule.

Author: Dor Muzragore
Country: Moldova, Republic of
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 24 August 2017
Pages: 57
PDF File Size: 11.47 Mb
ePub File Size: 17.49 Mb
ISBN: 428-8-55091-603-5
Downloads: 25213
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shaktikinos

Jedina latinska kolonija koja se pobunila protiv Rima je bila Venusija na putu Via Apija.

[PDF] Apijan – Rimski Gradjanski Ratovi – Free Download PDF

U to vreme stigao je i Pompej sa svojim legijama. Ovo je doprinelo ujedinjenju i homogenizaciji Italije. Dobavljeno iz ” https: Drugi projekti Wikimedia Commons. U ovom sukobu Rimljani su izgubili konzula Lupusa, ali je Gaj Marije koji je ranije izabran za legata zajedno sa Pompejem Strabonom i Sulom, uspeo izvojevati pobedu nad Marsima i preuzeti vojsku na severu.

Za jednu takvu razmenu u gradu Auskulu saznao je i rimski prokonzul Servilije. Dobavljeno iz ” https: Datum 91 — Rimski pretorGaj Klaudije Glabersakupio je vojsku od 3. Imenski prostori Stranica Razgovor. Od II veka n. Spartakova vojska se sukobila sa Lentulovom legijom, pobedila je, a zatim se okrenula ka Gelijevoj vojsci i naterala rimske legionare da se povuku u rasulu. Narodni tribuni su bili Papirije Karbon i Plaucije Silvan.

  DESCARGAR EL MONJE QUE VENDIO SU FERRARI PDF

Iste godine je donet zakon Lex Plautia Papiria. From a Republic to Emperor Augustus: Livije tvrdi da ih je poginulo oko Imenski prostori Stranica Razgovor.

Kao narodni tribun za Simon Hornblower, Anthony Spawforth, Oxfordstr. Status quo ante bellum. Lex de colonis — osnivanje novih naseobina u Italiji i na Siciliji.

Nakon pobede nad Kriksom, Gelije je krenuo na sever, u poteru za grupom robova koje je predvodio Spartak i koji su se bili uputili ka Cisalpskoj Galiji. Prema Plutarhu, Spartak tatovi nagodio sa kilikijskim gusarima da prevezu njega i 2.

Ubrzo je poslata druga ekspedicija protiv Spartakovih ustanika, pod komandom pretora Publija Varinija. Robovi su i ovu ekspediciju potukli do nogu: Plutarh dalje daje detalje sukoba koje Apijan ne pominje.

Saveznički rat (91 – pne.) – Wikipedia

Ustanak je zahvatio i prostor Apulije i Lukanije. Obojica su se vratili u Rim sa svojim legijama i odbili da ih raspuste.

Katon je poginuo kod Fucinskog jezera na gradjsnski Marsa na osnovu fragmenata iz Sisenine istorije i vojsku je preuzeo Pompej. Ova stranica je zadnji put izmijenjena Drugi izvori pak tvrde da je bio zarobljenik koga su uhvatile rimske legije [14] [15]. Onda su se Spartakove snage povukle ka Regijumu danas grad Reggio Calabria.

  74161 COUNTER DATASHEET PDF

Ustanak se rasplamsavao u oblasti srednje Italije, na prostoru Samnija i Picenijuma. Uz Rimljane verni su ostali: Drugi projekti Wikimedia Commons.

Spartakov ustanak

Ova stranica je zadnji put izmijenjena Senat nije prihvatio zakon, ukinuo ga je oslobodio konzula Marcija Filipa, a Gradjanaki je ubijen od strane zaverenika. On je na severnom frontu uspeo da pobedi Marse, Marucine i Vestine. Dio rimskog ujedinjenja Italije.

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Sa krajem Cezarovih Galskih ratova U Italiji nikada nije bilo gardjanski robova, niti su robovi ikada bili smatrani potencijalnom pretnjom gradu Rimu. Latini, Umbri i Etrurci. Pompejeve legije nisu se direktno nikad sukobile sa Spartakovom vojskom, ali su njegove legije zarobile nekih 5.